Oeganda

Oeganda, ook wel de parel van Afrika genoemd, is een schitterend land met een ongelofelijke natuurrijkdom. Hoogvlaktes, dalen en tropisch regenwoud wisselen elkaar af. Dankzij de verschillende meren en de doorstroom van de Nijl is het landschap zeer vruchtbaar en floreert de natuur en het wildleven.

P1090931In het noordwesten ligt Murchison Falls National Park, het grootste park van Oeganda waar fiere giraffen goedkeurend uitkijken over het heuvelachtige decor. Andere trouwe bewoners van het park zijn o.a. olifanten, buffels, leeuwen, nijlpaarden en krokodillen. Dankzij de aanwezigheid van de Nijl is het park enorm groen en is het leven aan de rivier eindeloos boeiend. Een boottocht naar de imposante Murchison Falls is een absolute aanrader.

De attractie bij uitstek van Oeganda zijn de berggorilla’s! Deze met uitsterven bedreigde dieren zijn nog steeds te bewonderen in Bwindi national park & Mgahinga Gorilla national park (West-Oeganda). De zoektocht door het fabelachtige regenwoud is een uitdaging, maar de beloning, een ontmoeting met de berggorilla’s, is een onvergetelijke ervaring.

Mount Elgon national park ligt op de grens met Kenia en zijn hoogste top is 4321 meter (Wagagai). De Mount Elgon, een uitgedoofde vulkaan, bestaat uit verschillende rotsformaties met vele grotten en bergmeren.  Er zijn ook heel wat dieren te spotten op de hellingen van de berg zoals luipaarden en olifanten. Zowel dagtochten als meerdaagse trektochten door het spectaculaire landschap zijn mogelijk. De imposante Sipi watervallen, die zich bevinden op een uitloper van de hellingen van de berg, zijn een waar pareltje.

De grootste bergketen van Oeganda is echter het Rwenzori gebergte, de 3e grootste berg van Afrika. Het gebergte wordt gekenmerkt door 6 pieken, waarvan sommigen steeds bedekt met sneeuw, en met Mount Margherita (5109m) als hoogste punt. De diverse vegetatiezones, afhankelijk van de hoogte, maken het gebergte voor elke wandelaar en natuurliefhebber een bezoek waard. Ook hier kan men kiezen tussen dagtochten of meerdaagse trektochten.

Wie chimpansees, het dier dat het dichtst de mens benadert, wil bewonderen is in Kibale Forest national park aan het juiste adres. Het park is gelegen tussen de 2 bekendste parken van Oeganda, Murchison Falls NP & Queen Elisabeth NP.

Queen Elisabeth National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda en wordt gekenmerkt door een enorme afwisselende natuurpracht. Gelegen aan de voet van het Rwenzori gebergte varieert het landschap van heuvels tot moerassen over kratermeren en savanne. Het Kasingakanaal doorkruist het park en verbindt Lake Edward & Lake George. Een boottocht op het kanaal is dan ook de ideale manier om de vele nijlpaarden, olifanten en ontelbare vogelsoorten te observeren. Uniek voor het park zijn de zeer zeldzame boomklimmende leeuwen. Deze indrukwekkende leeuwen zoeken overdag de schaduw op van gigantische bomen en jagen gedurende de nacht.