Oeganda – Rwenzori Mountains & Mount Elgon

Rwenzori Mountains

Het Rwenzori gebergte, het 3e grootste gebergte van Afrika, is een paradijs voor natuurliefhebbers. De verschillende vegetatiezones variëren van tropisch regenwoud tot bamboebossen en Alpenlandschappen met de toppen steeds bedekt met sneeuw. Ook verscheidene bergmeren maken deel uit van het prachtige decor.

Het gebergte wordt gedomineerd door zes pieken: Mount Margherita (5109m), Mount Alexandria (5083m), Mount Speke (4890m), Mount Emin (4791m), Mount Gessi (4715m) en Mount Luigi di Savoia (4627m). Al deze bergtoppen zijn te beklimmen in meerdere dagen.

Trektochten met ervaren gidsen en dragers zijn mogelijk van 1 tot en met 12 dagen. Het park heeft verschillende goed onderhouden wandelpaden en telt meerdere berghutten om de nacht door te brengen. De uitzichten zijn indrukwekkend en zorgen voor een onvergetelijke ervaring! De Rwenzori Mountains behoren niet voor niks tot het UNESCO Werelderfgoed.

Mount Elgon

Mount Elgon, een uitgestorven vulkaan, ligt op de grens met Kenia. De berg is langs beide landsdelen te beklimmen en erkend als nationaal park. Mount Elgon telt in totaal vijf belangrijke pieken: Wagagai (4321m), Sudek (4302m), Koitobos (4222m), Mubiyi (4211m) en Masaba (4161 m).

Het gebergte bestaat uit verschillende natuurfenomenen zoals grotten, warmwaterbronnen, watervallen (waaronder Sipi falls!) en imponerende bergpieken en rotsformaties. Naast 300 verschillende vogelsoorten leven er op de hellingen van de berg ook olifanten, luipaarden, hyena’s en diverse antilopen.

Mount Elgon is in vergelijking met het Rwenzori gebergte relatief makkelijk te beklimmen en vormt dan ook een goed alternatief voor de minder ervaren klimmer. Verschillende wandeltochten met ervaren gidsen en dragers zijn mogelijk. De tochten variëren van 1 tot 7 dagen om het hele gebied te verkennen.