Makgadikgadi Pan & Nxai Pan

Naast de wildparken zijn ook de zoutvlaktes één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Botswana. Makgadikgadi pan bestaat uit een verzameling van zoutpannen over een oppervlakte van zo’n 16000 km2 groot en is de grootste zoutvlakte ter wereld. De uitzichten zijn eindeloos en zorgen voor een buitenaardse sfeer.

Lekhubu eiland, een formatie van granietrotsen en massieve baobabbomen die plots uit het niets opduikt in de zoutvlakte, is één van de populairste (kampeer)bestemmingen. Treed in de voetsporen van Top Gear, het bekende BBC programma, dat een aflevering gewijd heeft aan de ongerepte Makgadikgadi pans. Wie de uitgestrekte zoutpannen op een andere manier wil verkennen kan opteren voor een avontuurlijke safari per quad.

Ook Nxai Pan National Park, bestaande uit een serie van gefossiliseerde zoutpannen, is zeker een bezoek waard. De belangrijkste bezienswaardigheid is Baines Baobab, 7 indrukwekkende apenbroodbomen gelegen aan de voet van een zoutvlakte. Bij zonsondergang is een bezoek aan een waterput een absolute aanrader. Op zoek naar drinkwater komen hier o.a. olifanten, giraffen en impala’s in grote getale voor. Ook leeuwen liggen hier vaak op de loer, op zoek naar een interessante prooi.