Gombe Stream National Park & Mahale Mountains National Park

Gombe is het kleinste nationale park van Tanzania en is enkel bereikbaar per boot of vliegtuig vanuit het prachtige Kigoma. Het park is gelegen langs de oevers van het Tanganyikameer en is amper 54 km2 groot. Gombe is bekend voor zijn populatie chimpansees. In de jaren zestig kwam Jane Goodall (bekende Engelse antropologe en biologe) naar het park om de chimpansees te observeren en een onderzoekscentrum te stichten. Nog steeds zakt Jane eenmaal per jaar af naar het park.

Via een trektocht met gids door het regenwoud kan je de chimpansees in hun natuurlijke habitat bekijken, een beklijvende ervaring. De chimpansees hebben tot 98 procent dezelfde genen als de mens waardoor je veel menselijke eigenschappen kan waarnemen. Naast chimpansees telt het park nog andere primaten zoals bavianen en colobusaapjes. Na een trekking kan je nagenieten van een verfrissende duik in het meer en van de zonsondergang op het strand.

Een volwaardig alternatief voor Gombe is Mahale Mountains NP, 120 km ten zuiden van Kigoma en ook gelegen aan het meer. Naast een chimp trekking door het regenwoud kan je ook Nkungwe, het park ‘s hoogste punt, beklimmen.

Foto’s