Botswana

Botswana staat bekend als één van de mooiste reisbestemmingen van het Afrikaanse continent omwille van zijn adembenemende wildernis en wildlife. Het land telt ongeveer 2 miljoen inwoners en is één van de dunbevolkste landen ter wereld. Het is tevens één van de welvarendste landen in Afrika dankzij de diamantenhandel. Botswana mikt niet op massatoerisme, waardoor je hier nog in alle rust kan vertoeven.

Het landschap is zeer gevarieerd met de droge woestijnvlaktes van de Kalahari, de Okavango delta die voornamelijk bestaat uit moerassen en de vele immense zoutvlaktes. Het grootste deel van het land bestaat nog uit ongerepte natuurpracht, waardoor je de indruk hebt om door één groot natuurpark te reizen. De dieren maken ook dankbaar gebruik van de ruimte om vrij doorheen het hele land te trekken.

Eén van de trekpleisters van Botswana is Chobe National park, beroemd vanwege zijn enorme populatie olifanten. Chobe NP kent een indrukwekkende rijkdom aan dieren die in grote getale voorkomen aan de Chobe rivier, die doorheen het park stroomt. Ook Savuti, een deel van het park, is een zeer goede locatie om naast olifanten onder meer leeuwen, luipaarden, buffels en giraffen te spotten.

Central KalahariNaast Chobe NP zijn ook Moremi Game Reserve en Central Kalahari Game Reserve prachtige natuurparken. Moremi Game Reserve is uniek door zijn ligging in de Okavango Delta. Dankzij de aanwezigheid van de Delta is het landschap in Moremi steeds groen en levendig. Enkele van de mooiste locaties en beste plaatsen om dieren te zien zijn nabij de Khwai rivier, Xakanaxa en ‘Dead Tree Island’. Central Kalahari GR is het grootste beschermde gebied in Afrika en wegens zijn weidsheid kan je hier ten volle genieten en tot rust komen in een ongerepte omgeving.

De Okavango delta, Unesco werelderfgoed, is een andere zeer goede reden om Botswana te bezoeken. De delta vormt een fascinerend ecosysteem bestaande uit een wirwar van kanalen, rivierarmen, lagunes, beboste eilanden, riet-en papyrusvelden en savanne. Wie de gigantische omvang en natuurpracht volledig wil ontdekken, raden we aan om de delta te verkennen per Mokoro(boot), via een wandelsafari en een spectaculaire panoramavlucht.

13600040_10154098248352702_6510939149579719934_nNaast de wildparken zijn ook de zoutvlaktes één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Botswana. Makgadikgadi pan bestaat uit een verzameling van uitgestrekte zoutvlaktes en is de grootste zoutvlakte ter wereld. Ook Nxai Pan National Park, bestaande uit een serie van gefossiliseerde zoutpannen, is zeker een bezoek waard. De belangrijkste bezienswaardigheid is Baines Baobab, 7 indrukwekkende apenbroodbomen gelegen aan de voet van een zoutvlakte.

Een self drive met een goed uitgeruste 4×4 jeep is een uitstekende manier om op eigen tempo Botswana te ontdekken. In de nationale parken en wildreservaten zijn prachtige kampeerplaatsen, gelegen in een uniek en intact decor, die zorgen voor een onvergetelijk avontuur!