Botswana – cultuur

Tsodilo Hills/San bosjesmannen

De heuvels van Tsodilo Hills zijn gelegen in het noordwesten van Botswana en nabij de grens met Namibië. De site, waar vele rotsschilderingen zeer goed bewaard gebleven zijn, is sinds 2001 opgenomen op de lijst van Unesco werelderfgoed. De Tsodilo Hills worden ook wel eens het ‘Louvre van de Kalahari’ genoemd. Meer dan vierduizend rotsschilderingen geven een inkijk in de levenswijze en tradities van de San, bosjesmannen die hier al duizenden jaren leven. De San aanzien de Tsodilo Hills nog steeds als een heilige plaats. De oudste rotsschilderingen dateren van de prehistorie, de recentste van de 19e eeuw.

Aan de receptie van Tsodilo Hills is een klein museum gevestigd met meer informatie over de rijke geschiedenis. Wandeltochten, die u langs de belangrijkste rotsschilderingen brengen, zijn enkel mogelijk met een lokale gids.

Voor de avonturiers is het beklimmen van de hoogste top, 1400 meter en tevens het hoogste punt van Botswana, een aanrader. De weg naar de top is bij momenten stijl, maar het panoramisch uitzicht over het vlakke landschap van de Kalahari is wonderlijk.